20 marca 2011 18:46:55 CET
Witam.
Oczywiście że można układać parkiety na ogrzewaniu podłogowym, ale pod pewnymi warunkami:
1 Ogrzewanie podłogowe powinno wolno się rozgrzewać, zbyt gwałtowne nagrzanie – zmiana temperatury może zniszczyć podłogę.
-
Przed układaniem należy bezwzględnie dokonać wygrzania podłogi co powinno być potwierdzone odpowiednim protokołem. Pozwoli nam to uniknąć problemów i ewentualnego zrywania podłogi w przypadku nieszczelności itp.
-
Wybrać odpowiedni gatunek drewna, gatunki o dużym skurczu np. buk, klon kanadyjski nie nadają się na parkiety stosowane na ogrzewanie podłogowe.
-
W przypadku zastosowania podłogi warstwowej – gotowego parkietu należy ją przykleić do posadzki. Poduszki powietrzne występujące pomiędzy poszczególnymi warstwami są doskonałym izolatorem. Jeżeli już decydujemy się na ułożenie podłogi pływającej NIE układajmy jako podkładu izolatorów np. korka, podkładów piankowych itp.
-
Szparki pomiędzy poszczególnymi klepkami, deskami będą zawsze, większe jednak będą w przypadku ogrzewania podłogowego. Podłoga będzie wyglądała o wiele ładniej jeżeli wybierzemy ją w formie deski z mini fazą. Na ciemnych podłogach szparki w których z biegiem czasu będzie gromadziły się drobinki kurzu będą mniej widoczne, starajmy się zatem wybierać podłogi ciemniejsze.
Mam nadzieję że przybliżyłem choć trochę temat parkietu na ogrzewaniu podłogowym.
Pozdrawiam
Artur Maślanka
kontakt@