Witam. Niby prosty wybór ale poszukuję pralki i zmywarki z podłączeniem na ciepłą i zimną wodę. Wiem że kiedyś takie produkowano ale byłem w kilku sklepach i sprzedawcy wywalili oczy na moje pytanie a posiadane przez nich sprzęty niestety nie miały takiej opcji.
Nie chodzi o regulację temperatury a o podłączenie zimnej i ciepłej wody do pralki. Z tego co się dowiedziałem to nikt już nie stosuje tego rozwiązania.
Chyba nie masz wyjścia i będziesz musiał kupić taką w której reguluje się temperaturę. Osobiście wolę takie rozwiązania jakie teraz są zastosowalne w pralkach, ponieważ i tak pralka musi podgrzać wodę aby pranie wyszło porządnie wyprane.
Chodzi właśnie o oszczędność przy grzaniu tej wody. Jako że mam pompę ciepła to ciepłą wodę mam o dużo tańszą niż grzaną grzałką w automacie. Ale to już przeszłość bo od grudnia mieszkam i mam pralkę :)
A widzisz, to dobrze, bo już chciałam napisać że jak chcesz tak koniecznie zaoszczędzić wodę to kup sobie pralkę parową i w klasie energetycznej co najmniej A++
W pralce jedynym czynnikiem oszczędnościowym może być jej mniejsza energochłonność ew. mniejsze zużycie wody na cykl prania. Podgrzanie wody o jeden stopień będzie zawsze kosztowało tyle samo. Przy pompie ciepła którą posiadam podgrzanie wody kosztuje o wiele mniej. To samo tyczy się solarów w sezonie ich działania.
Niektóre modele pozwalają zaoszczędzic nawet 30% więcej energii niż starsze modele. Para lepiej dopiera, wnika w tkaniny, usuwa nieprzyjemne zapachy, dezynfekuje tkaniny no i nie ma takich zagniotów.
Dokładnie, para wodna nie tylko skuteczniej wnika we włókna różnych tkanin rozpuszczając zabrudzenia,ale też dzięki specjalnej dyszy parowej, pranie w taki sposób zapewnia również jaśniejszą biel i żywsze kolory.
W wielu modelach temperaturę reguluje się za pomoca grzałki,nie inaczej jest właśnie tutaj. Może w ogóle podaj budżet jaki posiadasz na ten zakup i wtedy doradzimy coś odpowiedniego.
Drodzy Użytkownicy, w związku z planowanym na 25 maja 2018 roku wejściem w życie nowego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych postanowiliśmy zmodernizować Regulaminy, usługi i zwizaną z nim Polityką Prywatności nadal pozostaje serwisem, który znasz, a zmiana regulaminu ma na celu jedynie jaśniejsze zakomunikowanie jego intencji i naszych wzajemnych obowiązków. Zapoznaj się z ww. dokumentami i daj nam znać, że je rozumiesz i akceptujesz. AKCEPTUJĘ