11 marca 2014 20:15:20 CET
rraphal napisał/a:
Witam
Planuję zrobić normalną pływającą podłogę na piętrze (dół i piętro ogrzewane), dlatego termiczna izolacja raczej nie jest potrzebna, za to zależy mi bardzo aby akustyka nie przypominała mi o sobie do końca moich dni. W tym przypadku bardziej zależy mi aby dźwięki powietrzne zniwelować możliwie maksymalnie. Prosiłbym o radę jaki styropian dać najlepiej pod wylewkę (bo jestem zdecydowany że bedzie to styropian) i czy takie cuda (...) to tylko chwyty markrtingowe czy na prawde działają...a jeśli nie to jakiej grubości ...i czy na pewno ten styropian...?
Pozdrawiam, Rafał
Zapytanie dość stare, ale temat aktualny, dlatego nieco sprostuję zawarte powyżej informacje.
Styropian zwany popularnie akustycznym, służy do izolacji stropów od dźwięków uderzeniowych. Jest on wbudowywany w systemie tzw. podłogi pływającej i powoduje tłumienie dźwięków w postaci np. kroków. Izolacja ta nie jest przeznaczona do tłumienia dźwięków powietrznych, mimo, że w niewielkim stopniu z pewnością również je niweluje.
Podstawowymi parametrami styropianów akustycznych jest sztywność dynamiczna, tzw. SD i ściśliwość, CP. Sztywność dynamiczna, SD wpływa na poziom zmniejszenia dźwięków uderzeniowych, mierzonych w dB, a ściśliwość, CP, wpływa na dopuszczalny poziom obciążenia na wylewce. Im wyższa jest wartość liczbowa przy SD, tym lepszą izolacyjność akustyczną można osiągnąć.
Prawidłowo wbudowane płyty styropianowe akustyczne, bardzo dobrze zmniejszają poziom dźwięków uderzeniowych. Należy jednak uważać na częste błędy wykonawcze w postaci braku "odcięcia" wylewki od ścian i słupów, co powoduje przenoszenie się dźwięków po tych elementach na inne kondygnacje.
Ten wpis został zmieniony przez eDoradcaPSPS w 11 marca 2014 20:20:40 CET"