16 listopada 2011 11:06:47 CET
Witam serdecznie.
Zostałem ostatnio zarażony tematem rekuperacji. Mając na uwadze że projekt domu już prawie na ukończeniu musze szybko podjąć decyzję czy ją zastosować czy też nie.
Jest wiele plusów według mnie (choć specjalista zemnie żaden) najważniejszy to, że przy dobrej izolacji, szczelnych oknach jakaś wentylacja musi być i tutaj rekuperacja będzie lepsza niż jakaś inna metoda wentylacji lub wietrzenia pomieszczeń.
Ale...
No właśnie mam kilka pytań na które nie znalazłem jasnych odpowiedzi:
- jak wygląda sprawa obsługi tego urządzenia? Pytałem w kilku punktach które się tym zajmują i wmawiano mi że ogranicza się to do wymiany filtrów. Ok ale co z na przykład z odgrzybianiem? Czy instnieje coś takiego? Bo na mój rozum to działa podobnie jak klima w aucie czyli róznica temperatur wilgoci co sprzyja na rozwój pleśni i grzybów szkodliwych dla ludzi. Chyba że źle rozumuje sposób działania tego ustrojstwa.
- czy rzerzywiście ma to tylko same plusy? jakie są minusy o których głośno sie nie mówi? a jeżeli jest sporo minusów to jaka alternatywa do rekuperacji? Mam świadomość że temat rekuperacji jest dość młody i pewnie wiele minusów jeszcze nie wykryto bo potrzeba na to czasu.
Proszę o odpowiedź. Jeżeli moję wątpliwości są dziwne dla wielu to przepraszam ale nie znam się na tym. Licze na Waszą pomoc.
Pozzdrawiam