20 października 2011 23:40:12 CEST
Sama całkiem niedawno zainteresowałam się tematem, a w szczególności tym, co jest inteligentnym domem, a co jeszcze nie - jakie istnieją systemy, ile kosztują, co ludzie instalują u siebie w domach. Pomogło mi w tym parę artykułów o systemach, które służą optymalnemu zarządzaniu i oszczędzaniu energii. Okazuje się, że inteligentne domy wzbogacone o systemy same dbają nie tyle o bezpieczeństwo, co na przykład o temperaturę we wnętrzach i oświetlenie. I oczywiście istnieje możliwość spersonalizowania takich systemów - dostosowania do domownika.
Nie zgodziłabym się jednak z dosyć powszechną opinią na temat niby - ekologicznych rozwiązań, które się podobno przejadły. Kwestie ekologiczne są według mnie ponadczasowe, a w naszej epoce rozwiązania eko są na wagę złota. Z jednej strony - brak wyrzutów sumienia związanych z niszczeniem środowiska, z drugiej - bardziej materialne korzyści - inwestowanie w ekologiczne rozwiązania na dłuższą metę się opłacają, bo zakładają oszczędność eksploatacji. W trakcie poszukiwań natknęłam się na jeden artykuł, który pomógł mi jakoś rozjaśnić pojęcie inteligentnych systemów:
http:// Naprawdę polecam ten i inne artykuły na portalu.
" Zaprogramowany wcześniej system obudzi nas, włączając ulubioną muzykę lub stację radiową. Włączy oświetlenie w pomieszczeniach, z których korzystamy o poranku, dostosowując je do natężenia światła zewnętrznego, charakterystycznego dla danej pory roku (...) "
Okazuje się, że pole manewru jest ogromne i ograniczać może jedynie wyobraźnia. Do tego mamy stuprocentową kontrolę nad naszym domem.