19 lutego 2013 22:57:12 CET
Z tego co się orientuje to TERMO OPTIROC 36,5 spełnia warunki normy dla ściany jednowarstwowej ale czy U=0,38 w/m2K to zadowalający wynik to już sprawa indywidualna. Dla mnie nie bo nie mam kopalni węgla a dodatkowo w Lecie może być za ciepł osobiście wybrałem ten pustak w wersji 24 cm + 15 cm ocieplenia.
Współczynnik przenikania ciepła dla całej przegrody - ściany zewnętrznej w tym przypadku - na poziomie U=0,38 jest niewystarczające. Obecnie obowiązujące WT2008 wymagają, aby współczynnik U miał wratość poniżej 0,3. Już są planowane zmiany w warunkach technicznych i parametry energetyczne dla przegród budowlanych będą zaostrzane. Lepiej więc, oczywiście po stosownych analizach ekonomiczno-energetycznych, wybrać ocieplenie o jak najlepszych parametrach. W przypadku styropianu proszę zwracać uwagę na jak najmniejszy współczynnik przewodzenia ciepła (lambda) oraz gęstość. Pomocny będzie tu Program Gwarantowany Styropian dostępny na stronach Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu.