16 października 2012 13:18:55 CEST
Nowość jaką jest od niedawna sprzedawana posadzka anydrytowa to duże ryzyko w przypadku gdy chcemy na nią przykleić płytki ceramiczne.
Uważać trzeba na handlowe zapewnienia producenta który w tych informacjach zapewnia o samych zaletach. Właśnie o zaletach nie będę pisał bo to rola producneta tylko skoncentuje się na wadach.
Do anhydrytu nie poleacm klenjeia płytek ceramicznych. W przypadku gdy jednak się uprzemy musimy pamietać o
1 żaden klej opatry na bazie cementu nie przyklej się bezpośrednio do anhydrytu
2 zastosowanie środka gruntującego na bazie wody nic daje
Co więc należy zrobić - moim zdaniem nie stosować takiej posadzki - będzie to najlepsze wyjście z sytuacji
Jeśli jednak już się uprzemy to należy pamiętać, że:
na posadzce anhydrytowej musimy przygotować:
1 ściągnąć z posadzki biały nalot przez jego zeszlifowanie
2 przygotować warstwę mostkującą z eposkydowego gruntu ( a to znaczy dwuskałdnikowy grunt - utwardzacz plus komponent )
3 wszystko posypać piaskiem kwarcowym aby powierzchnia była chropowata
4 zastosować bardzo elastyczny klej - oczywiście te najdroższe
5 zastosować specjalną fugę - tutaj już nie ma wyboru kolorów i trzeba odpuścić jej dostoswanie kolorystyczne do płytek
Podsumowując
1 koszty zakupy tych wszystkich dodatkowych materiałów wyniosą około 40 zł na m2 !!!!!!
2 koszty położenia wzrosną wielokrotnie bo praca na epoksydzie nie jest tak oczywista dla przecietnych płytkarzy
Wiec wszelkie zalety ze stosowania anhydrytu nikną przy trudnościach i dodatkowych wysokich kosztach następnych kroków do wykończenia.
w razie pytań jestem do dyspozycji. Ja już się nabrałem na zalety tego produktu
Zrobiony na szaro klient
Ps producnet i tak wam nie pomoże w przypadku problemów a wyciągnicie jakiejkolwiek gratyfikacji wymagaó by procesu sądowego. Zresztą producent sam nic nie zaproponował.
Dla zainteresowanych mogę udstępnić dokumnatację
Jestem zainteresowany domumentacją, proszę przesłać na adres: info@
Pozdrawiam